
Opracowany i opatentowany we współpracy z Carl Zeiss czujnik HarvestLab 3000 wykorzystuje spektroskopię w bliskiej podczerwieni (NIR) do analizy koszonych roślin, zielonki lub gnojowicy pod względem zawartości różnych składników pokarmowych. Już w roku 2009 technologia ta uzyskała certyfikat Deutsche landwirtschafts gesellschaft (Dlg) dla analizy suchej masy kiszonki z kukurydzy tylko z nieistotnymi odchyłkami pomiędzy 0,67 a 1,85%. Sukcesywnie rok po roku nasze różnorodne kalibracje były jeszcze bardziej udoskonalane, dodając więcej próbek z większej ilości upraw/płynnych nawozów, odmian/pasz i regionów.
Nowy HarvestLab 3000 wykorzystuje najnowocześniejsze technologie i miliony godzin pracy w polu. Czujnik ten akceptuje o 12% szersze widmo fali zapewniające większą dokładność i obsługuje ponad 4 000 punktów pomiarowych na sekundę. Zazwyczaj przekłada się to na około milion pomiarów na próbkę. Dzięki temu czujnik nie dostarcza tylko informacji o składzie pojedynczej losowej próbki, ale zapewnia na bieżąco rzetelne dane statystyczne. Wyklucza też możliwość błędów wskutek nieprawidłowego ręcznego pobierania próbek, np. narażenia na działanie tlenu lub wysokiej temperatury, zanim próbka dotrze do kolejnego laboratorium. Co więcej, wyświetlanie danych i tworzenie dokumentacji dotyczącej danego pola przebiega w czasie rzeczywistym. Dzięki temu operatorzy mogą regulować ustawienia i maszyna może automatycznie optymalizować swoje osiągi wprost na polu, bez konieczności czekania przez kilka dni na wyniki z laboratorium.