Skiba

Główne artykuły magazynu "Skiba", wydanie z lutego 2017:

Hodowcy drobiu torują drogę w ograniczaniu stosowania antybiotyków

Hodowcy drobiu torują drogę w ograniczaniu stosowania antybiotyków

Oporność na antybiotyki stanowi poważny problem dla zdrowia publicznego oraz dla hodowców, którzy odczuwają coraz większą presję zmuszającą ich do zmniejszania ilości antybiotyków stosowanych w hodowli zwierząt. W Wielkiej Brytanii przemysł drobiowy jest pionierem takich rozwiązań - raport Olivii Cooper .

#

Bliższe spojrzenie na zarządzanie wypasem

Europejscy hodowcy bydła są w ostatnich latach pod ogromną presją, ponieważ niskie ceny mleka znacznie obniżają zyskowność działalności. Dlatego też wielu z nich poszukuje sposobów lepszego wykorzystania posiadanych łąk, próbując w ten sposób obniżyć koszty. Jednocześnie w społeczeństwie rośnie popyt na bardziej naturalną i zdrową żywność, a w niektórych krajach zakłady przetwórcze płacą wyższe ceny za mięso wypasanych zwierząt i pochodzące od nich produkty mleczne.

Informacje dodatkowe:
Zarządzanie wypasem w Niemczech
Zarządzanie wypasem we Francji
Zarządzanie wypasem w Wielkiej Brytanii
Zarządzanie wypasem w Holandii

Z miejscowego rolnictwa skorzystać może przemysł turystyczny.

Majorka to wakacyjny raj Europy. Tylko w 2016 roku śródziemnomorską wyspę odwiedziło 12 milionów wczasowiczów. Czterech na pięciu mieszkańców Majorki pracuje dziś w branży turystycznej. Rolnictwo przeciwnie, ma znikomy udział w tworzeniu miejsc pracy. Pomimo to krajobraz w głębi wyspy – z dala od zatłoczonych wybrzeży – nadal nosi znamiona tradycyjnej uprawy roli. Czy te dwa tak różne sektory znajdą sposób na lepszą współpracę w przyszłości?
Przeczytaj artykuł

Wydania archiwalne

Zamawianie

Chcesz otrzymać wersję drukowaną czasopisma?

Skontaktuj się z lokalnym dealerem John Deere.